Kako pas komunicira? Jeste li znali da je za psa ljudski jezik nepoznanica?

Nastavite čitati

Što je komunikacija?

Kako i u kojim trenucima pas komunicira? Što je za psa komunikacija? Komunikacija podrazumijeva pošiljatelja koji šalje poruku i primatelja koji tu poruku prima. Ako je čovjek pošiljatelj, pas primatelj, a poruka jasna, zašto naša komunikacija katkad svejedno nije uspješna? Gdje nastaje problem? Ako pas poruku šalje nama, razumijemo li je?

Razlike u komunikaciji

Ljudska se komunikacija u mnogočemu razlikuje od pseće. Čovjek najlakše i najbrže komunicira govorom. „Prestani!“, „Pogledaj me.“, „Dođi.“, kratke su rečenice koje kroz jednu ili dvije riječi prenose jasnu poruku osobi kojoj su upućene. Malo dulje rečenice poput „Molim te čašu vode, žedna sam“, prenijet će i molbu i informaciju o tome kako se osjećamo. Komunikaciju između čovjeka i psa često otežava upravo činjenica da čovjek najviše komunicira govorom, a psu je ljudski jezik nepoznanica.

Za razliku od čovjeka, pas najviše komunicira govorom tijela, odnosno držanjem. Za razumijevanje psećeg jezika, koji je nama nepoznat jednako kao što je psima nepoznat naš, ključno je upoznati govor tijela pasa i razumjeti kojim se ponašanjem prenosi koja poruka. Bez dobre komunikacije nema dobrog odnosa, a bez dobrog odnosa nema ni sretnoga psa ni sretnog vlasnika.

Saznajte više

  • Zajedničke aktivnosti

    Komunikaciju s ljubimcem možete poboljšati aktivnostima koje volite. Igra uz more i odlazak u prirodu opustit će i vas i vašeg psa!

  • Opušten pas sretan je pas

    Pravilnim prepoznavanjem govora tijela svog psa učvrstit ćete vaš odnos i komunikaciju, zbog čega ćete i vi i vaš pas biti opušteniji i zadovoljniji.

Razumjeti svog psa i znati kako ga kontrolirati, razviti njegove potencijale i riješiti probleme u ponašanju, emocionalne sukobe i frustracije, jednako je bitno kao voljeti ga i poštovati.

— Michael W. Fox

Zanima vas

  • Zašto se psi trljaju o smrdljive predmete?
  • Što znači ugriz u igri?
  • Koji su najvažniji oblici pseće komunikacije?
  • Koje aktivnosti pomažu u izgradnji odnosa između djeteta i psa?

Odgovore na ta pitanja potražite u našoj knjizi.

O knjizi